közösség

A településen az alábbi civil szervezetek működnek:
1. Kunszállás Községért Közalapítvány
2. Kunszállási Gyermekekért Alapítvány
3. Nagycsaládosok Kunszállási Egyesülete
4. Kunszállási Sportegyesület
5. Kunszállási Polgárőr Egyesület
6. Aranyalkony Nyugdíjas Klub
7. Mozgáskorlátozottak Egyesülete
8. CINES Horgász Baráti Kör
9. HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület
10. Csűrcsavaró Néptánc Egyesület

Civil szervezeteink többsége a ’90-es évek óta működik, stabil tagsággal rendelkeznek (10-50 fő) és aktívan részt vesznek a település életében, közösségi rendezvényein (pl. majális, falunapok, húsfőző fesztivál, fogathajtó versenyek, templombúcsú), de pl. a nagycsaládosok vállalták a Csőke park takarítását, a közalapítvány a település virágosítását, a játszótér felügyeletét, az idősek klubja pedig-amellett, hogy a falu időseinek aktív elfoglaltságokat, kirándulásokat szervez- mindenszentek előtt a temető és környékének megtisztításában vesznek részt, illetve a helyismereti gyűjtemény üzemeltetésében is közreműködnek. 2015. évben az idősek világnapja alkalmából- hagyományteremtő célzattal- nagy sikerrel megrendezésre került az idősek napi rendezvény, melyre a falu 60 év feletti lakosait vártuk egy felhőtlen délutánra. A Kunszállási Gyermekekért Alapítvány a kunszállási tanulókat segíti, elsősorban ösztöndíjakkal, jutalomtárgyakkal, illetve iskolai eszközök vásárlásával. A polgárőrök aktív munkájuknak köszönhetőn a településen megyei átlagban is a legalacsonyabb a bűncselekmények száma, de a rendezvények biztosítása is az ő feladataik közé tartozik. A sportegyesület keretein belül működő futball-csapat a megyei bajnokságban kiemelkedő eredményeket szokott elérni, ezenkívül a helyi fiatalok sportolásához és hasznos szabadidő-eltöltéséhez is oroszlánrészt vállal. A 2009. évben létrehozott CINES Szabadidőközpont keretein belül- mely magában foglal egy közel 3 hektáros horgásztavat is- jött létre a horgász baráti kör, melynek tagjai pár éve nagyszabású horgász és vadász kiállítást is szerveztek a helyi művelődési házban. A mozgáskorlátozottak csoportja a faluban élő sorstársaink mindennapi életéhez próbál segítséget nyújtani a rendszeres összejöveteleiken keresztül. A HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület a 2014-ben először megrendezett Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál főszervezője.

Római Katolikus Templom – Hit és Összetartozás

6115 Kunszállás, Kossuth u.7.
Telefon: 76/378-081   

Plébános: ft. PhDr. Juhos Imre

Program: templom megtekintése, séta a templomkertben

A pusztán a török dúlás után letepültek és a későbbiekben ideköltözők is római katolikusok, mélyen vallásos emberek voltak. Az egyházszervezés és a hitélet Pater Lehosit Kajetán ferences nevéhez kötődik,  aki 30 évig volt Kunszállás és a környék lelkipásztora. Ő  indította el a gyűjtést a templomépítésre 1892-ben.
Még I. Ferenc József is küldött 100 forintot az első pusztai templom építéséhez. Suszter püspök tízezer forintot adott. A hívek fuvarral és kétkezi munkával tudtak segíteni. Száznyolcvanezer téglát helyben égettek ki és az ehhez szükséges szalmát is ők adták össze. Szorgalmuknak és lelkipásztoruknak köszönhetően a templom egy év alatt épült fel.
1896. július 19-én Agócs János félegyházi apátplébános, hatezer hívő jelenlétében szentelte fel.

A templom búcsút minden év júliusának második vasárnapján tartjuk.

 

Copyright © 2021. Kunszállás Önkormányzata. | Minden jog fenntartva! | Adatkezelési Tájékoztató | készítette: Joe Production Bt.