Látnivalók, nevezetességek

GYÖNGYÖSI MÁTYÁS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

CSŐKE PARK

SOMOGYI LOVAS SZABADIDŐ KÖZPONT

RADNAI PÁL TÉR

 


RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

A pusztán letepültek és a későbbiekben ideköltözők is római katolikusok, mélyen vallásos emberek voltak.
Az egyházszervezés és a hitélet Pater Lehosit Kajetán ferences nevéhez kötődik,  aki 30 évig volt Kunszállás és a környék lelkipásztora.Ő  indította el a gyűjtést
a templomépítésre 1892-ben.
Még I. Ferenc József is küldött 100 forintott az első pusztai templom építéséhez.Suszter püspök tízezer forintot adott. A hívek fuvarral és kétkezi munkával tudtak segíteni. Száznyolcvanezer téglát helyben égettek ki és az ehhez szükséges szalmát is ők adták össze. Szorgalmuknak és lelkipásztoruknak köszönhetően a templom egy év alatt épült fel.
1896 július 19-én Agács János félegyházi apátplébános, hatezer hívő jelenlétében szentelte fel.
Azóta többször felújították, restaurálták.
Kármelhegyi Boldog Asszony tiszteletére még a templom elkészülte előtt a szabad ég alatt is tartottak istentiszteletet.
A templom búcsú, amit évente július közepén tartanak, -a falu egyik legnagyobb ünnepe.


Római Katolikus Plébániahivatal
6115 Kunszállás
Kossuth u.7.
Tel: 76/378-081


lelkész: Gyöngyösi József

 

 

 

 

 

CSŐKE PARK

a falu központjában hatalmas árnyas fáival, tájhoz igazodó kerti bútoraival, hangulatos esti
megvilágítással hűsítő pihenést kínál a forró napokon.
Szabadtéri rendezvényekhez szükséges színpaddal rendelkezik, és hamarosan gyalogösvényekkel
pergólákkal és információs táblákkal bővül

 

 

 SOMOGYI LOVAS SZABADIDŐ KÖZPONT

Somogyi Ferenc feleségével, Ibolyával 1978-ban költözött Kunszállásra, feladva a városi nyüzsgő életet. Három gyermeküket itt nevelték fel. Istállójukba az első lovat 1995-ben kötötték be. A családfőnek egyre több idejét veszi el a vállalkozás, a pályaépítés, gyermekeinek a versenyeztetése, de ha van ideje ma is bakra ül. Megvalósult az álma, hiszen megépült a 20ha-os területen a lovaspálya, ami alkalmas fogathajtó, díjlovas versenyek, edző-és lovastáborok lebonyolítására. A maraton akadálypark látványa önmagáért beszél, melynek milyensége nemcsak a tervezőt Finta Gábort dicséri, hanem mindazokat, akik annak igényes kivitelezési munkáiban tevékeny részt vállaltak.
Bács Kiskun Megye és a magyar lovas sport újabb létesítménnyel lett gazdagabb.

Honlap: www.somogyilovaskozpont.hu

 

 

 RADNAI PÁL TÉR

Radnai Pál 1937 és 1943 között lelkészvolt Kunszálláson, régi nevén Majsajakabszálláson.
Fritz Péter, Kunszállás egykori plébánosa így ír az itt töltött évek munkájáról:
„Abban az időben mindenfelé az országban szép ifjúsági egyletek működtek, így itt is. A leányok számára a KALÁSZ, a legények számára a KALOT egyesület. 100-120 fő lehetett a két egyesület létszáma, sok szép színielőadást tartottak közös előadásaikon. A legényeknek külön zenekara is volt. Többszólamú éneket is énekeltek.
Radnai Pál atya idejében létesítették az akkori kultúrházat. Az itt előadott érdekes népies előadásaikat a szomszéd községekben is nagy sikerrel játszották.
Radnai Pál igen nagy szertettel karolta fel az ifjúságot és mindent megtett azért, hogy becsületes vallásos felnőtteket, családokat neveljen.”
A munkássága elismeréséül a Képviselő-testület 2007. szeptember 24-i ülésén a Faluház mögötti teret nevezte el róla.

 

 

GYÖNGYÖSI MÁTYÁS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

„Ki a múltat nem ismeri, a jövőt nem érdemli!”
Néprajzi gyűjteményünk ápolása, gyűjtése már a 60-as években megkezdődött. Ma látható tárgyink alapjait Gyöngyösi Mátyásnak köszönhetjük, aki értékesebbnél értékesebb darabokat halmozott fel. Kezdetben a Herke-tói iskolában helyeztük el kincseinket, viszont a Termelő Szövetkezet megszűnésével számos értékes anyag tűnt el, semmisült meg (tambura, kecskeduda, lóvontatású- gabonanyomtató).  A műtárgyak megóvása érdekében, ideiglenesen a tűzoltó szertár mögött lévő épületben helyeztük el az ekkor már igen magas számra gyarapodott értékeket.  1990–ben a honvédségi raktár megvásárlásával tágasabb teret kaptunk kiállítási tárgyaink számára.1995-ben ünnepélyes keretek között felavathattuk Múzeumunkat, melyet személyesen Göncz Árpád is megtekintett és elismerően megdicsért. Kiállítási tárgyaink felajánlásokból tevődnek össze, a lelkesedés évek múlva sem csökkent és kincseink egyre csak gyűlnek. Fontosnak tartjuk, hogy ez a kitartás továbbra is megmaradjon, hiszen így nem csak unokáinknak tudjuk megmutatni múltunkat, hanem a külföldről idelátogató vendégek részére is ablakot tudunk nyitni hagyományainkra, életformánkra és lehetőségeinkre.
A sikeres LEADER pályázatunknak köszönhetően a régi helyéről 2010. szeptember 10-én költözött át a teljes gyűjtemény méltó körülmények közé új helyére,a névadó szülői házába. Az épület átadásán és felszentelésén jelen volt dr. Gyöngyössy Mátyás, a névadó fia is. 

 

 

 

 

 

 
 
E-mail:
Jelszó:
<<< regisztrálás
 
 
 
 
 
 
2016 december
- Ünnepi meghívó
- Tájékoztató a fúrott kutak engedélyezéséről
- Iskolai, óvodai hírek
- Hírek, hirdetések
 
 
66. Tárogató bemutató
2015-12-03
Vers és prózamondó találkozó a Petőfi rendezvény és faluházban
2009-11-03
Főzőverseny
2009-11-03
 
 
Kunszállás Önkormányzat
6115 Kunszállás
Dózsa György u. 24
Tel.: 76/587-621
E-mail: info@kunszallas.hu
Polgármester: Kovács Imre
Impresszum  |  Honlap térkép