Látnivalók, nevezetességek

GYÖNGYÖSI MÁTYÁS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

A HATVANI CSALÁD ÓRAGYŰJTEMÉNYE ( Megyei hungarikum )

POLYÁK BORÁSZAT SZENT VINCE PINCÉJE

CSŐKE PARK

SOMOGYI LOVAS SZABADIDŐ KÖZPONT

RADNAI PÁL TÉR

NEMES BIO KERTÉSZET

"CINES" SZABADIDŐ ÉS HORGÁSZ TÓ

A "VILÁGFALU" projekt első SZÉKELY VENDÉGHÁZA

 


RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

A pusztán letepültek és a későbbiekben ideköltözők is római katolikusok, mélyen vallásos emberek voltak.
Az egyházszervezés és a hitélet Pater Lehosit Kajetán ferences nevéhez kötődik,  aki 30 évig volt Kunszállás és a környék lelkipásztora.Ő  indította el a gyűjtést
a templomépítésre 1892-ben.
Még I. Ferenc József is küldött 100 forintott az első pusztai templom építéséhez.Suszter püspök tízezer forintot adott. A hívek fuvarral és kétkezi munkával tudtak segíteni. Száznyolcvanezer téglát helyben égettek ki és az ehhez szükséges szalmát is ők adták össze. Szorgalmuknak és lelkipásztoruknak köszönhetően a templom egy év alatt épült fel.
1896 július 19-én Agács János félegyházi apátplébános, hatezer hívő jelenlétében szentelte fel.
Azóta többször felújították, restaurálták.
Kármelhegyi Boldog Asszony tiszteletére még a templom elkészülte előtt a szabad ég alatt is tartottak istentiszteletet.
A templom búcsú, amit évente július közepén tartanak, -a falu egyik legnagyobb ünnepe.


Római Katolikus Plébániahivatal
6115 Kunszállás
Kossuth u.7.
Tel: 76/378-081


lelkész: Gyöngyösi József

 

CSŐKE PARK

a falu központjában hatalmas árnyas fáival, tájhoz igazodó kerti bútoraival, hangulatos esti
megvilágítással hűsítő pihenést kínál a forró napokon.
Szabadtéri rendezvényekhez szükséges színpaddal rendelkezik, és hamarosan gyalogösvényekkel
pergólákkal és információs táblákkal bővül

 

SOMOGYI LOVAS SZABADIDŐ KÖZPONT

Somogyi Ferenc feleségével, Ibolyával 1978-ban költözött Kunszállásra, feladva a városi nyüzsgő életet. Három gyermeküket itt nevelték fel. Istállójukba az első lovat 1995-ben kötötték be. A családfőnek egyre több idejét veszi el a vállalkozás, a pályaépítés, gyermekeinek a versenyeztetése, de ha van ideje ma is bakra ül. Megvalósult az álma, hiszen megépült a 20ha-os területen a lovaspálya, ami alkalmas fogathajtó, díjlovas versenyek, edző-és lovastáborok lebonyolítására. A maraton akadálypark látványa önmagáért beszél, melynek milyensége nemcsak a tervezőt Finta Gábort dicséri, hanem mindazokat, akik annak igényes kivitelezési munkáiban tevékeny részt vállaltak.
Bács Kiskun Megye és a magyar lovas sport újabb létesítménnyel lett gazdagabb.

Honlap: www.somogyilovaskozpont.hu

 

RADNAI PÁL TÉR

Radnai Pál 1937 és 1943 között lelkészvolt Kunszálláson, régi nevén Majsajakabszálláson.
Fritz Péter, Kunszállás egykori plébánosa így ír az itt töltött évek munkájáról:
„Abban az időben mindenfelé az országban szép ifjúsági egyletek működtek, így itt is. A leányok számára a KALÁSZ, a legények számára a KALOT egyesület. 100-120 fő lehetett a két egyesület létszáma, sok szép színielőadást tartottak közös előadásaikon. A legényeknek külön zenekara is volt. Többszólamú éneket is énekeltek.
Radnai Pál atya idejében létesítették az akkori kultúrházat. Az itt előadott érdekes népies előadásaikat a szomszéd községekben is nagy sikerrel játszották.
Radnai Pál igen nagy szertettel karolta fel az ifjúságot és mindent megtett azért, hogy becsületes vallásos felnőtteket, családokat neveljen.”
A munkássága elismeréséül a Képviselő-testület 2007. szeptember 24-i ülésén a Faluház mögötti teret nevezte el róla.

 

GYÖNGYÖSI MÁTYÁS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

„Ki a múltat nem ismeri, a jövőt nem érdemli!”
Néprajzi gyűjteményünk ápolása, gyűjtése már a 60-as években megkezdődött. Ma látható tárgyink alapjait Gyöngyösi Mátyásnak köszönhetjük, aki értékesebbnél értékesebb darabokat halmozott fel. Kezdetben a Herke-tói iskolában helyeztük el kincseinket, viszont a Termelő Szövetkezet megszűnésével számos értékes anyag tűnt el, semmisült meg (tambura, kecskeduda, lóvontatású- gabonanyomtató).  A műtárgyak megóvása érdekében, ideiglenesen a tűzoltó szertár mögött lévő épületben helyeztük el az ekkor már igen magas számra gyarapodott értékeket.  1990–ben a honvédségi raktár megvásárlásával tágasabb teret kaptunk kiállítási tárgyaink számára.1995-ben ünnepélyes keretek között felavathattuk Múzeumunkat, melyet személyesen Göncz Árpád is megtekintett és elismerően megdicsért. Kiállítási tárgyaink felajánlásokból tevődnek össze, a lelkesedés évek múlva sem csökkent és kincseink egyre csak gyűlnek. Fontosnak tartjuk, hogy ez a kitartás továbbra is megmaradjon, hiszen így nem csak unokáinknak tudjuk megmutatni múltunkat, hanem a külföldről idelátogató vendégek részére is ablakot tudunk nyitni hagyományainkra, életformánkra és lehetőségeinkre.
A sikeres LEADER pályázatunknak köszönhetően a régi helyéről 2010. szeptember 10-én költözött át a teljes gyűjtemény méltó körülmények közé új helyére,a névadó szülői házába. Az épület átadásán és felszentelésén jelen volt dr. Gyöngyössy Mátyás, a névadó fia is. 

POLYÁK BORÁSZAT SZENT VINCE PINCÉJE

A Kunsági bor története: Kunsági borvidék a homokos talajú Alföldön található, az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke. Korábban a szőlők egy részét a futóhomok megkötése miatt telepítették ide. A terület nagysága 27 903 hektár.

Kunszállás a török támadások következtében elpusztult település a XVIII. században épült újjá Majsajakabszállás néven. A fejlődést az aszály lassította, melynek következtében homoksivataggá vált a terület. Később akác- és szőlőültetvényekkel lendítették fel a mezőgazdaságot. Az itt termelt borok úgynevezett mindennapok bora. Kunszállás területén 1960-as években a Kunszállási Alkotmány Mezőgazdasági Termelő Szövetkezetben saját termelésű borokat palackoztak, melyeket több száz hektáros területen termeltek meg, a település határában az ültetvényeken.

Ezen ültetvényeknek ma már nyoma sincs a területeken. Polyák Mátyás saját birtokán telepített szőlő ültetvényt, hogy a tradicionális ízeket újra elhozza az emberek mindennapjaiba.

www.polyakboraszat.hu

 

A HATVANI CSALÁD ÓRAGYŰJTEMÉNYE ( Megyei hungarikum )

A Hatvani család nagy szeretettel várja a kedves látogatókat Kunszállásra, a páratlan  óragyűjteményük állandó kiállítására! A szülői házból átalakított épületben az elmúlt 300 év régi óratípusait ,és az órás szakma egyéb tárgyait mutatják be. Bíznak abban, hogy a több mint 700db-os gyűjtemény maradandó élményt nyújt majd minden látogatónak!

Az óramúzeum nyitva tartása:

Péntek: 13-tól 18 óráig
Szombat: 10-től 17 óráig
Vasárnap: 13-tól 17 óráig

Előzetes bejelentkezés alapján azonban ettől eltérő időpontban is fogadnak látogatót.

 

 

 

 

 
 
E-mail:
Jelszó:
<<< regisztrálás
 
 
 
 
 
 
2017 november
- A Faluház programjai...2. oldal
- Megépül Kunszálláson az M5 lehajtó 3. oldal
- Önkormányzati hírek 4. oldal
- Az iskola hírei...5 oldal
Nadó Pál Ösztöndíj...5.oldal
- Átadásra kerül a felújított
egészségcentrum... 6. oldal
- Fontos telefonszámok 7. oldal
- Képes beszámoló az idősek napjáról 8.oldal
 
 
Kerti party
2011-04-22
22. A magyar diáksport napja
2013-10-06
03. Félegyházán korcsolyáztak az 5. és 6. osztályos tanulók
2015-02-06
 
 
Kunszállás Önkormányzat
6115 Kunszállás
Dózsa György u. 24
Tel.: 76/587-621
E-mail: info@kunszallas.hu
Polgármester: Kovács Imre
Impresszum  |  Honlap térkép