Az Önkormányzat aktuális hírei 2016-01-04

Kunszállás 2015. évben ismét elnyerte a Magyarországi Falumegújítási Díjat a fenntartható felumegújítás kiváló színvonalú megvalósításáért


KARÁCSONYI AJÁNDÉKKÉNT KUNSZÁLLÁS ÚJABB KITÜNTETÉSBEN RÉSZESÜLT!

Kunszállás 2015. évben- 2011. után- ismét elnyerte a Magyarországi Falumegújítási Díjat a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért, egyben a dél-alföldi régió első helyezését is megszerezte!

Az idei pályázat mottója a "nyitottnak lenni" volt, és ennek jegyében Kunszállás a Falvak Éjszakájára és a Faluőrségre alapozva írta meg a több mint 60 oldalas pályázati anyagát (ITT LETÖLTHETŐ!), melynek részletes bírálatát a későbbiekben fogjuk megkapni, jelenleg az alábbi sajtóközleményt kaptuk:

"Lezárult a Magyarországi Falumegújítási Díj – 2015. bírálata, ami ezúttal egyfordulós volt.
A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság (Bizottság) a belügyminiszter és a miniszterelnökséget vezető miniszter által kinevezett, a két tárca, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 9 főből állt:
elnök: Madaras Attila (Belügyminisztérium)
társelnök: Zambó Terézia (Miniszterelnökség)
tagok: Hajagos-Tóth Zsóka (Miniszterelnökség), Számadó Róza (Belügyminisztérium), Jambrik Imre (állami főépítész, Hajdú-Bihar megye), Keresztes Sándor (ny. állami főépítész), Krizsán András (Magyar Építőművészek Szövetsége), Lukáts István (állami főépítész, Baranya megye),dr. Ónodi Gábor (MUT Falutagozat)

A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a legjobb pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét. 19 pályázóból a Bizottság 16 településre eljutott.

A Bizottság döntését meghatározta, hogy – bár minden pályázó elismerést kap – a belügyminiszter által alapított és adományozott elismerésekről szóló, 37/2012. (VIII. 2.) BM rendelet szerint díjat maximálisan 14 település nyerhet.
A többi önkormányzat – a két miniszter által aláírt – dicsérő oklevelet kap.

Idén valamennyi pályázó teljesítette a jogosultsági kritériumokat, azaz rendelkezett megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, illetve jogszabályoknak megfelelően készült, hatályos településszerkezeti tervvel és helyi építési szabályzattal. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta.

A Bizottság örömmel állapíthatta meg, hogy sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami viszont jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.

Első ízben pályázott egy – lélekszámát tekintve az erős középmezőnyhöz tartozó – város. A pályázók közt volt agglomerációs és perifériális, csökkenő és növekvő népességű, 470 fős és 5700 lelkes egyaránt. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.

A döntés egyfordulós volt, de ezen belül a Bizottság – helyzetét megkönnyítendő – először regionális sorrendeket határozott meg. (Ezt korábban a regionális zsűrik végezték.) Így a végeredmény szerint, az egyes régiókból a legmagasabb kategóriába sorolt települések joggal nevezhetik magukat a régió legjobbjának. Ezt követően a zsűri már könnyebben tudott dönteni egyes esetekben kategóriák közti helycserékről, lejjebb, illetve feljebb sorolásokról.

Legnehezebb most is a győztes kiválasztása volt. Több település volt, amely valamilyen szempont szerint a legjobbnak bizonyult és a Bizottság tagjai első helyezésre esélyesnek jelölték.
A Bizottság ezért az első helyre jelölt települések pályázati dokumentumait ismételten áttekintette, majd a tagok egyenként szavaztak az általuk első díjasnak ítélt településre. A legtöbb szavazatot elnyert település nyerte el az első díjat.

Az ünnepélyes díjátadóra és falumegújítási konferenciára Komlóskán (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), a korábbi kiírás győztesénél kerül sor. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztásra kerülnek további különdíjak is.

A díjazott települések a konferenciára településükről egy tízperces előadásra, illetve egy standon kiállításra készüljenek fel.

Minden résztvevőnek gratulálunk a falumegújításban elért eredményeihez. Mindenkit dicséret illet, akik vállalták ennek az összetett pályázatnak az elkészítését, a megmérettetést.

Magyarországi Falumegújítási Díj – 2015. végeredménye:

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért – 2015.

Nagypáli (Zala)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2015.*

Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron)
Ebes (Hajdú-Bihar)
Iszkaszentgyörgy (Fejér)
Kunszállás (Bács-Kiskun)
Orfű (Baranya)
Varsány (Nógrád)

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2015.

Csikóstöttös (Tolna)
Csomád (Pest)
Dég (Fejér)
Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok)
Mátraszőlős (Nógrád)
Székkutas (Csongrád)
Zalaszentiván (Zala)

A Falumegújításban tett különleges teljesítményért – dicsérő oklevél

Békésszentandrás (Békés)
Kaposmérő (Somogy)
Leányfalu (Pest)
Szajol (Jász-Nagykun-Szolnok)
Újhartyán (Pest)

*(Az egyes kategóriákon belüli felsorolás ABC sorrendben történik)

    <<< vissza


 
 
E-mail:
Jelszó:
<<< regisztrálás
 
 
 
 
 
 
2017 november
- A Faluház programjai...2. oldal
- Megépül Kunszálláson az M5 lehajtó 3. oldal
- Önkormányzati hírek 4. oldal
- Az iskola hírei...5 oldal
Nadó Pál Ösztöndíj...5.oldal
- Átadásra kerül a felújított
egészségcentrum... 6. oldal
- Fontos telefonszámok 7. oldal
- Képes beszámoló az idősek napjáról 8.oldal
 
 
08. Iskolai kirándulás Szegedre
2013-04-16
14. Nemzeti összetartozás napja 2013
2013-06-04
46. Nyári tábor 2014 Hegyhátszentjakab
2014-06-30
 
 
Kunszállás Önkormányzat
6115 Kunszállás
Dózsa György u. 24
Tel.: 76/587-621
E-mail: info@kunszallas.hu
Polgármester: Kovács Imre
Impresszum  |  Honlap térkép